Coalitie Erbij Rotterdam heeft trainingen en workshops ontwikkeld voor professionals en vrijwilligers. Deze kunnen gratis of tegen een kleine vergoeding worden afgenomen door organisaties of netwerken in Rotterdam die zich (verder) willen verdiepen in eenzaamheid en sociaal isolement.

Huisbezoeken 75+

Signaleren van eenzaamheid en/of sociaal isolement vraagt van een vrijwilliger dat deze met een brede blik kijkt naar mensen. Niet alleen taakgericht, maar ook meer persoonsgericht. Zo kunnen vrijwilligers behoeften signaleren waarop kan worden ingespeeld. En kan, indien nodig, samenwerking met anderen worden gezocht. Inzicht en bewustwording van het thema eenzaamheid is belangrijk, evenals gespreksvaardigheden. De specifieke kenmerken en kwaliteiten die hiervoor nodig zijn, komen in deze training aan bod. Er wordt gewerkt met een trainingsacteur.

Doelgroep: vrijwilligers van welzijnsorganisaties die de huisbezoeken doen in Rotterdam
Groepsgrootte: minimaal 10 en maximaal 25
Duur: 3 uur

Telefoontraining

In samenwerking met Sensoor organiseert Coalitie Erbij Rotterdam telefoontrainingen. Tijdens de training leer je goed te luisteren wat iemand zegt aan de telefoon en leer je om door te vragen en te motiveren.

Deze training wordt op maat gemaakt voor welzijnsorganisaties die deze training graag wil laten organiseren. De training is bedoeld voor medewerkers van de welzijnsorganisaties die telefoontjes binnenkrijgen van 75+’ers die afbellen voor de huisbezoeken.

Doelgroep: vrijwilligers en medewerkers van welzijnsorganisaties in Rotterdam
Groepsgrootte: minimaal 5 en maximaal 12
Duur: 2 uur

Verhalen als methodiek

Ieder mens draagt verhalen met zich mee. Ook mensen die eenzaam zijn. Het is de kunst om die verhalen te laten vertellen en naar te luisteren. Je ontvangt hiervoor tips en tricks. De workshop wordt gegeven door Stadstrainer Rik Moonen.

Doelgroep: professionals en vrijwilligers in Rotterdam
Groepsgrootte: minimaal 15 en maximaal 25
Duur: 2 uur

Eenzaamheid heeft (g)een gezicht!

Eenzaamheid hoort bij het leven en komt overal voor. Ook binnen bedrijven en organisaties. Dat is op zich niet erg, behalve wanneer mensen er extreem mee te maken hebben.

Hoe kun je zien dat mensen zich (misschien) eenzaam voelen? Hoe leer je dat signaleren? Oftewel, hoe leer je de signalen herkennen? En wat kun je er vervolgens mee doen? Waar kan je terecht met je signalen? En vooral: Hoe knoop je een gesprek aan met iemand waarvan jij vermoedt dat hij/ zij zich wel eens eenzaam voelt.

De training begint met een monoloog, waarin wij een kijkje krijgen in het hoofd van een medewerker, diens collega en de leidinggevende. Hoe ervaren zij elkaar en zichzelf?

Ingesleten patronen worden blootgelegd en signalen van eenzaamheid worden zichtbaar/bespreekbaar gemaakt, waardoor men leert om met een andere bril naar elkaar te kijken.

Na de monoloog volgt een (interactief) dialoog. Hierin ligt de focus op wat je zelf kan doen wanneer je eenzaamheid signaleert. Maar ook de persoon die zich eenzaam voelt kan adviseren wat hij/zij zelf kan doen?

Doelgroep: professionals en vrijwilligers in Rotterdam
Groepsgrootte: minimaal 15 en maximaal 25
Duur: 2,5 uur

Interesse in een van de trainingen? Neem contact met ons op!

We informeren je graag verder over de mogelijkheden.

Meer informatie