Korte beschrijving van de werkwijze

Mensen die een hoge leeftijd bereiken, zitten veelal thuis. Veel ouderen verliezen zo gaandeweg het contact met anderen, met de maatschappij en met het leven. Stichting Vier het Leven zet zich in om die verbinding te herstellen. Dit doen we door kwetsbare ouderen (gemiddelde leeftijd 80+) die niet meer alleen kunnen, durven of willen persoonlijk te begeleiden naar film-, concert-, museum- en theatervoorstellingen. Dat hier grote behoefte aan is blijkt wel uit de explosieve groei van onze stichting. Sinds de start van ons initiatief in Rotterdam in 2011 hebben wij reeds meer dan 4600 aanmeldingen van ouderen ontvangen.

De kracht van Vier het Leven zit in de menselijke aanpak, de persoonlijke aandacht en het wegnemen van drempels. Gasten worden door de vrijwilliger opgehaald en weer thuisgebracht. Begeleiding, vervoer, entree en consumpties zijn allemaal inbegrepen bij het arrangement.

Stichting Vier het Leven heeft het CBF-keurmerk en heeft een ANBI (Algemeen Nut Beoogde instelling) status. Wij hebben geen winstoogmerk en zijn voor de realisatie van onze activiteiten afhankelijk van de bijdragen van derden. Deelnemende ouderen betalen slechts een deel van de arrangementskosten. Zo houden we het voor hen betaalbaar. Naast de inzet van een fantastische ploeg vrijwilligers is Vier het Leven afhankelijk van de waardevolle steun van haar culturele partners, sponsors en donateurs.

Inzet vrijwilligers

De begeleiding van de uitjes is in handen van betrokken vrijwilligers. De vrijwilligers die zich bij Vier het Leven aanmelden als  gastheer of gastvrouw hebben affiniteit met ouderen en culturele activiteiten. Ze worden gevraagd minimaal 5x per jaar op stap te gaan met Vier het Leven. Op dit moment zijn er ruim 60 vrijwilligers actief in Rotterdam. Daarnaast zetten 4 vrijwillige coördinatoren zich in voor de organisatie van de activiteiten. Zo zorgen zij voor de match tussen de ouderen en vrijwilliger en indien nodig rolstoelvervoer. Alle reserveringen worden centraal verwerkt door het backoffice team dat bestaat uit 30 vrijwilligers.

Samen bereik je meer

Samen bereik je meer. Wij werken dan ook graag zoveel mogelijk samen met andere partijen, zoals verschillende culturele organisaties in Rotterdam en welzijn -en zorgorganisaties.

Samen uit, samen genieten

In samenwerking met de verschillende podia in de stad en op basis van ervaring en wensen van de ouderen zelf, wordt een gevarieerd en kwalitatief programma samengesteld, variërend van film, musea, toneelstukken, klassieke muziek, ballet tot aan moderne dans, musicals en cabaret. De ouderen ontvangen 3x per jaar vrijblijvend een programmaboekje met hierin het aanbod waaruit zij een keuze kunnen maken. Zij betalen een arrangementsprijs die bestaat uit eersterangs kaartjes, begeleiding, vervoer, bespreekkosten en consumpties. Eén vrijwilliger begeleidt drie gasten.

Stichting Vier het Leven brengt ouderen weer in contact met ervaringen die het leven de moeite waard maken. Immers, een cultureel uitje verzet je zinnen. Je wordt ondergedompeld in een andere belevingswereld die je confronteert, verleidt, verrast en ontroert. Daarnaast ontmoeten de ouderen bekende en nieuwe mensen en voelen zij zich weer even verbonden met het ‘echte’ leven.

Kijk hier meer informatie over Stichting Vier het Leven.

Contactpersoon

Petra Wooning
petra@4hetleven.nl
06 58 90 63 33