SKVR organiseert sinds 2013 in samenwerking met onder andere verzorgingshuizen van Aafje, Havensteder, Laurens, Stichting Humanitas en Lelie zorggroep laagdrempelige en goedkope danslessen onder de naam ‘Time to Dance’. Het doel van dit programma is om zoveel mogelijk ouderen aan het bewegen te krijgen. “Wij richten ons op dans als kunstvorm,” vertelt coördinator Bernadet van Winden. “Het gaat er niet om dat iedereen dezelfde bewegingen maakt. De beleving van de muziek is belangrijk. Hoe wil je je arm omhoog brengen, langzaam of snel bijvoorbeeld. Iedereen beleeft de muziek anders.”
Dans combineert kunst en beweging. Door te bewegen verbeteren ouderen hun conditie. Ook werken ze aan hun souplesse, kracht en balans. Daarmee vergroten ze het vertrouwen in hun lichaam en ervaren ze wat er mogelijk is. “Mensen die op de afdeling heel passief zijn, doen hier goed mee!”, zegt een medewerker van een van de instellingen. Ook zeggen deelnemers ‘steviger’ op hun benen te staan. De dansles is voor de deelnemers bovendien een middel om elkaar te ontmoeten en plezier te hebben.
Bij de lessen speelt muziek een belangrijke rol. Nederlandse nummers, maar ook klassieke muziek of buitenlandse muziek van vroeger (zoals Frank Sinatra) en muziek van nu zorgen voor herkenning en plezier. “Mensen gaan vaak al vanzelf bewegen als ze de muziek horen”, zegt Bernadet van Winden. Een deelnemer: “Als je danst, vergeet je de rest!”. Soms wordt gezorgd voor live begeleiding, bijvoorbeeld een gitarist bij de huiskameractiviteiten.
Aan het eind van het seizoen organiseert SKVR een evenement met een afsluitende presentatie in een theatersetting. “Veel ouderen maken dat voor het eerst mee,” vertelt coördinator Bernadet van Winden. “Als ze zelf voor het voetlicht durven te staan, geeft dat ze zelfvertrouwen. Verder zien ze ook andere acts en professionele ouderendansers, wat hen verder motiveert.”
De motivatie van SKVR voor ‘Time to Dance’ komt voort uit de maatschappelijke opdracht van de stichting. Bernadet van Winden: “We willen er voor alle Rotterdammers zijn. Via het onderwijs bereiken we al honderdduizend Rotterdammers per jaar. Met Time to Dance bereiken we een groep die we anders niet bereiken. De doelgroep ouderen is ook sterk groeiend. Bovendien: het is niet meer van deze tijd alleen in je balletschool te zitten. Iedereen zoekt connecties. We wachten ook niet meer af tot er leerlingen naar ons toe komen, maar gaan zelf de boer op en verbreden onze horizon.”