Skip to main content

Het bespreekbaar maken van zingevingsvraagstukken is een belangrijk middel om eenzaamheidsgevoelens tegen te gaan. Veel alledaagse klachten hebben een basis in een gebrek aan zingeving. Veranderingen in het leven roepen vragen op over de zin ervan. Ouderen zijn hierbij kwetsbaarder omdat hun bronnen van zingeving waaronder werk, vrijwilligerswerk, het sociale netwerk en gezondheid verdwijnen/verminderen.

De Lerende Praktijk Zingeving heeft met elkaar ontdekt dat het bespreekbaar maken van zingeving niet ingewikkeld hoeft te zijn. Zingeving betekent nadenken over wat het leven de moeite waard maakt. Het gaat om heel concrete vragen zoals ‘Wat betekent het leven voor mij?’, ‘Wat betekent mijn leven voor een ander?’, ‘Wat betekenen de gebeurtenissen in mijn leven voor mij?’ en ‘Waar kom ik mijn bed voor uit?’ Zingeving is niet zweverig, maar heel concreet. Zingeving is voor iedereen weer anders, je religieuze of levensbeschouwelijke visie kleuren de betekenis die je aan het leven geeft.

Tijd en aandacht zijn belangrijke ingrediënten om met zingeving en eenzaamheid aan de slag te gaan. De Lerende Praktijk Zingeving werkt praktische handvatten hiervoor uit en zorgt dat het onderwerp beter op de Rotterdamse kaart komt te staan.

Trekker: Imca Hurkens (Gro-up Buurtwerk)

Aan de Lerende Praktijk Zingeving nemen deel:

  • Brigitte Kruik (SOL)
  • Joke Veraart-Sistermans (Humanitas)
  • Catherine McGivern (DIA)

Meer informatie:

Eenzaamheid en zingeving door prof. dr. Anja Machielse

Artikel

Zin 4 Zetten: een impulsochtend met Peter Henk Steenhuis

Artikel

De Lerende Praktijk Zingeving komt enkele malen per jaar bijeen. Heb je interesse om mee te doen?

Je bent van harte welkom!

Neem contact op