Skip to main content

De podcast ‘Stemmen van Eenzaamheid’ is een initiatief van de Coalitie Erbij Rotterdam, bedoeld om verhalen en ervaringen over eenzaamheid te delen en bespreekbaar te maken. 

In deze zesdelige serie gaat Yke Ntoane in gesprek met hoogleraar Anja Machielse over interventieprofielen voor het aanpakken van eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen. Acteur Kees van Loenen brengt de acht typologieën van eenzaamheid tot leven, terwijl Rotterdamse welzijnsprofessionals hun inzichten en ervaringen delen aan de hand van deze typologieën.

Luister hier de trailer

‘Stemmen van Eenzaameheid’ is te beluisteren en te abonneren op alle podcast-services, zoals Spotify, Apple Podcasts, Acast en Pocket Casts.

Kan je de podcast niet vinden?
Gebruik dan deze RSS-feed, om de podcast te vinden.

https://feeds.acast.com/public/shows/stemmen-van-eenzaamheid

Door RSS-code volledige in de zoekbalk van je podcast-service te plakken of bij de optie “Zoeken via RSS-feed” toe te voegen.

Afleveringen

In deze aflevering maken we kennis met hoogleraar Anja Machielse en acteur Kees van Loenen. Wat betekent eenzaamheid en hoe zijn de interventieprofielen voor de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement tot stand gekomen? Anja en Kees nemen ons mee in de totstandkoming van de types en vertellen ons over de kracht van de vertaling van de interventieprofielen in de types gespeeld door Kees.

In deze aflevering speelt acteur Kees van Loenen ‘Jacob’, de achterblijver en ‘Tim’, de afhankelijke en reflecteren wij samen met hoogleraar Anja Machielse op deze twee typologieën. Ook gaat Karin Gerritsen van de Coalitie Erbij Rotterdam de stad in om kennis te maken met het werk van Floor van Orsouw, geestelijk verzorger en projectleider van ‘Het Goede Gesprek’.

In deze aflevering speelt acteur Kees van Loenen ‘Harold’, de buitenstaander en ‘Maarten’, de compenseerder en reflecteren wij samen met hoogleraar Anja Machielse op deze twee typologieën. Karin Gerritsen van de Coalitie Erbij Rotterdam gaat weer de stad in. Dit keer maken wij kennis met Jacqueline Bluekens, participatiemakelaar bij Dock in Hoogvliet. Zij vertelt over de 75+ huisbezoeken en hoe deze helpen in het signaleren en verminderen van eenzaamheid in Rotterdam.

In deze aflevering speelt acteur Kees van Loenen ’Aukje’, de hoopvolle en bespreken we de overlever, een type dat nergens bij lijkt te horen maar die we daarom juist een gezicht moeten geven – hoe moeilijk dit ook is. Samen reflecteren wij met hoogleraar Anja Machielse op deze twee typologieën. Eric Devoghele van de Coalitie Erbij Rotterdam gaat weer de stad in. Hij ontmoet Jan van Diepen, theoloog en wijkpastor in het Nieuwe Westen. Hij vertelt over hoe je door presentie in de wijk  tot échte verbinding komt met ouderen.

In deze aflevering bespreken wij de actieven en de geborgenen. Twee typologieën waar geen personage omheen gemaakt is door acteur Kees van Loenen. Niet omdat deze typologie niet vaak voorkomt, maar omdat deze veel verschillende verschijningsvormen kennen. Samen met hoogleraar Anja Machielse en Kees van Loenen reflecteren wij op deze twee types. Karin Gerritsen van de Coalitie Erbij Rotterdam gaat weer de stad in. Zij ontmoet Erno van Doorn buurtcirkelcoach bij Pameijer. Hij vertelt meer over zijn werk als buurtcirkelcoach en hoe hij in deze rol zorgt voor verbinding tussen deelnemers in de buurtcirkel en hun sociale netwerk vergroot.

Wil je meer?

Coalitie Erbij Rotterdam geeft twee verschillende trainingen om professionals en vrijwilligers voor te bereiden op het omgaan met eenzaamheid bij patiënten en cliënten. Tijdens de trainingen leren ze verschillende vormen van eenzaamheid te herkennen en krijgen ze de gereedschappen om er iets aan te doen.

training interventie profielen voor coalitie erbij rotterda,

Training: interventieprofielen/
typologie

Professionals krijgen handvatten bij het zoeken van passende interventies voor ouderen die eenzaam of sociaal geïsoleerd zijn.

Voor wie de training bedoeld?
Professionals die in Rotterdam werken.

Duur:
2 dagdelen + huiswerk

Meer informatie

Training: interventieprofielen voor vrijwilligers

De training is speciaal bestemd voor vrijwilligers die regelmatig ouderen thuis bezoeken en geïnteresseerd zijn in de aanpak van eenzaamheid en/of sociaal isolement.

Voor wie de training bedoeld?
Vrijwilligers in de ouderenzorg/welzijn

Duur:
1 dagdeel

Meer informatie