Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders boven de 15 jaar zich sterk eenzaam voelt. Dit percentage is gelijk aan dat van vorig jaar. Eenzaamheid komt het meest voor bij mensen die buiten Nederland geboren zijn, volgens de nieuwste gegevens uit het onderzoek ‘Sociale samenhang en welzijn’ van het CBS, gebaseerd op een steekproef van meer dan 7.000 mensen.
Jongeren vaker emotioneel eenzaam
Emotionele eenzaamheid, waarbij mensen een hechte band missen, komt het vaakst voor bij jongeren van 15 tot 25 jaar. Maar liefst 14 procent van deze groep geeft aan sterk emotioneel eenzaam te zijn. Sociale eenzaamheid, waarbij mensen meer sociaal contact willen, komt het meest voor bij mensen tussen de 35 en 45 jaar. Van hen voelt 18 procent zich sterk sociaal eenzaam.
Mensen geboren buiten Nederland vaker eenzaam
Bijna 20 procent van de 15-plussers die buiten Nederland zijn geboren, voelt zich sterk eenzaam. Dit ligt aanzienlijk hoger dan de 9 procent van mensen die in Nederland zijn geboren. Bij mensen van wie één of beide ouders buiten Nederland zijn geboren, voelt 10 procent (ouders geboren in Europa) en 11 procent (ouders geboren buiten Europa) zich sterk eenzaam.
Moeilijkheden in het herkennen van eenzaamheid
Uit aanvullend onderzoek van Ipsos blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking enige mate van eenzaamheid ervaart. Veel mensen herkennen dit probleem bij anderen, maar vinden het vaak lastig om te helpen. Eenzaamheid is moeilijk zichtbaar, omdat veel mensen hun gevoelens niet snel delen.
Wat kun je doen?
Experts benadrukken dat het belangrijk is om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Initiatieven zoals buurtactiviteiten, vrijwilligerswerk of simpelweg een praatje kunnen al een verschil maken. Ook kun je als professional deelnemen aan Lerende Praktijken, zoals ‘Jongeren en Eenzaamheid’ of ‘Eenzaamheid en Migranten’, om gezamenlijk oplossingen te vinden.
Wil je als vrijwilliger bijdragen? Bekijk hier de lijst met mogelijkheden.