Skip to main content

Begin dit jaar hebben Rijnmond Dokters, Samergo en de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC de handen ineen geslagen en zijn gestart met de datacoalitie. De ambitie van de datacoalitie is het terugdringen van gezondheidsverschillen in de regio Rijnmond. Gegevens worden in verschillende domeinen al vastgelegd, maar nog beperkt gebruikt en samengebracht. De datacoalitie verbindt en analyseert deze data om meer zicht te krijgen op zorgvragen. Het dashboard bevat onder andere de gegevens (anoniem en op wijkniveau) van ruim 150 huisartsenpraktijken en 500.000 patiënten. Met al deze informatie kunnen veel verschillende analyses worden gedaan en verbanden worden gelegd met andere data om zo passende zorg en interventies te organiseren.

Willemijn Looman van Samergo gaf tijdens onze conferentie in oktober een inspirerende workshop over wat je als professional kunt met data en hoe data ingezet kan worden in de aanpak van eenzaamheid. Zo heeft Willemijn de deelnemers meegenomen in psychische klachten bij de jeugd in de huisartsenpraktijk (meer informatie vind je in dit artikel) en waar data over eenzaamheid bij de jeugd in Rotterdam te vinden is (neem hiervoor een kijkje op deze website). Belangrijkste inzicht: data is een middel en geen doel op zich. Data maakt het mogelijk om een krachtig verhaal te ondersteunen en te vertalen naar interventies zodat zorg en ondersteuning goed georganiseerd kunnen worden.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op deze website / Neem contact op met datacoalitie@samergo.nl.