Skip to main content

Zorgzaam010 is de Week tegen Eenzaamheid begonnen op woensdag 27 september door de straat op te gaan om en aandacht te vragen voor eenzaamheid in Rotterdam. 

Op twee bakfietsen zijn we de stad doorgefietst en hebben we ‘zaadjes gepland’ tegen eenzaamheid. We hebben gesprekken gevoerd met Rotterdammers over het belang van (goede) sociale contacten en de gevolgen van eenzaamheid. Dit leverde vaak mooie, en zeker ook veel persoonlijke gesprekken op. Vrijwel iedereen kent namelijk wel iemand die wat extra gezelschap kan gebruiken, waaronder soms ook zijzelf.

Via een scheurkalender hebben we het platform verbonden met de Rotterdammers op straat. Door het scannen van een QR-code konden voorbijgangers oproepjes op hun telefoon bekijken en meteen reageren. Er staan namelijk meer dan 300 maatjes oproepjes open op het platform, van samen koffie drinken tot gelukswandelen, en van de Nederlandse taal willen leren tot wegwijs worden in Rotterdam. Deze oproepjes zijn geplaatst door organisaties, maar ook door particulieren. Door de scheurkalender mee te nemen hebben we meteen aandacht kunnen vragen voor een deel van de openstaande maatjesvragen.

Iedereen die we tegen zijn gekomen hebben we bloemzaadjes en een lief ansichtkaartje cadeau gedaan waarmee ze ook weer iemand kunnen uitnodigen om samen iets te gaan doen. We hebben over de hele dag meer dan 400 bloemzaadjes en kaartjes uitgedeeld.

Ook na de Week tegen Eenzaamheid blijft Zorgzaam010 aandacht vragen voor maatjesvragen en eenzaamheid. Heb jij cliënten die wel een maatje kunnen gebruiken? Plaats dan ook jouw oproepje op Zorgzaam010 hier.