Skip to main content

Ieder jaar organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een netwerkevent om de Week van de Eenzaamheid (landelijk Week tegen Eenzaamheid) feestelijk te openen. Dit jaar waren wij met 800 mensen sterk in het Utrechtse Beatrix Theater om eenzaamheid nog bespreekbaarder te maken.

Bij de ingang waren  heerlijke appeltaartjes; een handmassage van Unity Care, die normaal gebruikt wordt tegen eenzaamheid en voor sociaal isolement en de Eén tegen Eenzaamheid, Videokast waar eenzaamheid bespreekbaar werd gemaakt onder de gasten. Van het laatste is een mooie videocompilatie gemaakt.

De dagvoorzitter Leila Prnjavorac, geboren in Bosnië-Herzegovina, is opgegroeid in Den Haag. Gaf gelijk het goede voorbeeld en vertelde over haar eigen ervaringen. Ze vluchtte met haar ouderlijk gezin voor de oorlog en kwam hier terecht zonder de taal te spreken of de cultuur te kennen. Hoe dat voor alle gezinsleden voor eenzaamheid zorgde. 

Voor het eerst was er niet alleen een plenair moment maar ook vele deelsessies waar je uit kon kiezen. Netwerk Nieuw Rotterdam was er om samen met … te vertellen wat eenzaamheid voor jongeren betekent. Voor de rest waren er workshops over communicatie, ouderen en eenzaamheid en de diversiteit in eenzaamheid. 

Terug naar het tweede plenaire gedeelte begon met het nummer 1000 jaar eenzaam van Hans de Booij en werd gevolgd door Manu Keirse, deskundige in verlies, verdriet en rouw. Na een prachtig betoog over waarom we zo zijn weggedreven van de dood als onderdeel van het leven. Als laatste werd de Week van de Eenzaamheid met alle ambassadeurs ingeleid.

Een aantal interessante opkomende  mogelijkheden zijn: