Skip to main content

In debatcentrum Arminius Rotterdam vindt op donderdagavond 9 november 2023 de Aandachtslezing plaats. Spreker van dit jaar is Marjan Slob, filosoof en Denker des Vaderlands.

Aandacht is ons meest intieme bezit. Door aandacht te hebben, kun je zelf je doelen bepalen. Van binnenuit, op je eigen voorwaarden. Maar er liggen ‘commerciële aandachtsrovers’ op de loer, die jouw aandacht willen kapen, aldus de Duitse filosoof Thomas Metzinger. Zijn Amerikaanse collega Matthew Crawford spreekt van een ‘aandachtscrisis’.

In deze lezing roept Marjan Slob, filosoof en Denker des Vaderlands, op tot verzet tegen deze gevaarlijke opdringerigheid. Ze legt uit wat het belang van aandacht is, en hoe aandachtstechnieken je kunnen helpen om te worden wie je wilt zijn. Cultiveer je bewustzijn. Laat je aandacht rustig grazen en je zult gaan merken waar je waarde aan hecht. Voorafgaand aan de lezing wordt de Aandachtsaward uitgereikt, voor mensen die zich met aandacht inzetten voor de samenleving. Prijzen die mooie sociale initiatieven in het zonnetje zetten.

Marjan Slob is filosoof en essayist. Ze schrijft voor verschillende publieke media, waaronder de Volkskrant. Vrij werk van haar hand: Foute fantasieën (2007), Hersenbeest (2016, winnaar Socratesbeker), De lege hemel (2020, winnaar J. Greshoff-prijs), Door de bomen het huis (2022). Boekhandel V/h Van Gennep zal aanwezig zijn met een boekentafel en er is gelegenheid te signeren.

Voorafgaand aan de lezing wordt de jaarlijkse AandachtAward uitgereikt aan een aanprekend Rotterdams initiatief.

Gratis kaarten

Samen met Luistergoud mogen wij onze partners twee gratis kaarten aanbieden. Bestel de kaarten op de website van Arminius en voer de actiecode ‘Luistergoud2023B‘(voor zaal) of ‘LuistergoudLS2023 (voor livestream) in. Wilt u live aanwezig zijn? Wees er snel bij want de zaalkaarten zijn beperkt.

Luistergoud
Luistergoud versterkt de verbinding tussen mensen in Rotterdam en omgeving. Naast de jaarlijkse Aandachtslezing doet Luistergoud dit o.a. door het aanbieden van gratis workshops in luistergesprekken en door het ondersteunen van communities. Lees meer op www.luistergoud.nl