Skip to main content

“Je moet beginnen bij de zingeving van jezelf om daarna verder te kijken in het werk.” Dit was de gedachte van Lerende Praktijk Zingeving. Iets wat Catherine McGivern (DIA) en Mirjam La Heij (Dock) in de praktijk wilde uitproberen en zijn met hun collega’s het gesprek aangegaan.

Werkwijze 

Een groep maken en over zingeving beginnen doe je niet zomaar. Om dit thema aan te kunnen kaarten moet er eerst een basis van vertrouwen zijn. Daarom zijn Catherine en Mirjam begonnen met een paar grondregels. 

  • Het gesprek moet plaatsvinden in een rustige omgeving. Dus niet in de directe werkomgeving waar mensen gestoord of gezien kunnen worden.
  • De groep mag niet te groot zijn en niet te klein zijn. Vier à vijf mensen is perfect.
  • Geen tijdslimiet. Zorg voor genoeg rust en ruimte, zodat er een gesprek kan ontstaan.

Wie vraag je?

Voor deze proef zijn er vooral mensen uitgezocht die open stonden om hun eigen verhaal (in vertrouwen) te vertellen en te luisteren naar die van anderen. Ook is er gekeken naar verschillende soorten werk. Dit was vooral belangrijk om verschillende perspectieven in het gesprek te hebben. 

Goed voorbereid

Om een goed gesprek te kunnen verzekeren en te leiden waren er van tevoren vijf vragen klaargezet: 

  1. Wat betekent zingeving voor jezelf?
  2. Waar herken je die zingeving persoonlijk in?
  3. Waar haal je je inspiratie vandaan?
  4. Neem je herinneringen/ervaringen mee in het dagelijks leven?
    Wat betekent dat voor jou?
  5. Vind je betekenis in je relaties? Wat maakt dat betekenisvol?

Het gesprek

Wat heeft jouw manier van leven en de manier waarop je in het leven staat ertoe geleid dat je voor dit beroep hebt gekozen?” 

Beide groepsgesprekken bestonden uit een kleine groep mensen. De één werd in een huiselijke omgeving gehouden en de ander op het werk. In het begin was het erg onwennig. De eerste vraag ‘Wat betekent zingeving voor jezelf? ‘ werd omstebeurt beantwoord, maar al vrij snel kwamen er persoonlijke verhalen naar boven over relaties, familie en vrienden. Er ontstond een rustig en mooi gesprek, wat door het hele gesprek goed doorwerkte. Het maakt zichtbaar wat de intrinsieke motivatie was van de collega’s om in het welzijn te gaan werken.

Conclusie en advies

Na het gesprek merkte je dat de mensen weer met nieuwe motivatie aan het werk gingen en dat de dynamiek veranderde. Deze gesprekken hebben geleid tot meer begrip voor elkaar in de werksituatie.

Dit soort gesprekken zijn ontzettend belangrijk in het welzijn. Op dit moment is de werkdruk hoog en is het makkelijk om te vergeten waarom je ooit begonnen bent in het welzijn. Er is weinig ruimte tot reflectie en er wordt veel ad hoc gewerkt. Daarom is het belangrijk om even de rust te pakken, die steeds zeldzamer wordt in het welzijn.

Het is wel belangrijk om als initiatiefnemer rekening te houden dat dit iets met mensen kan doen, dus je moet de juiste gereedschappen hebben om zo’n gesprek te leiden.