Skip to main content

Eén tegen eenzaamheid bedrijvenspecial

Spreek jij wel eens met je collega’s over je eigen eenzaamheid? Of met een collega over zijn of haar eenzaamheidsgevoelens? Niet veel mensen zullen op deze vragen ja zeggen. Eenzaamheid wordt als een persoonlijk probleem beschouwd, maar kan zeker als er sprake is van extreme of langdurige eenzaamheid ook een probleem zijn voor een organisatie. Zo kan eenzaamheid leiden tot een lagere productiviteit, negatieve invloed op onderlinge samenwerking en kan het bijdragen aan sfeer van angst en achterdocht. Om eenzaamheid op de werkvloer een gezicht te geven, heeft de Coalitie Erbij een workshop ontwikkeld waar je aan de slag gaat met signaleren en bespreekbaar maken ervan.
In juni heeft de CER deze workshop uitgevoerd voor het WeShareTalent-netwerk waar bedrijven en maatschappelijke organisaties kennis en ervaring delen met Kees van Loenen die in de voorstelling ‘eenzaamheid een gezicht geeft’. En die emotie kwam binnen bij de deelnemers, voornamelijk werkzaam bij HRM afdelingen van verzekeringsmaatschappijen. Er ontstond een levendig gesprek waar ervaringen werden gedeeld en handvatten werden aangereikt om eenzaamheid op de werkvloer te leren zien en te bespreken.

Deel twee

Deel twee van de workshop ging over wat kun je als bedrijf bijdragen doen tegen eenzaamheid. Daar zijn prachtige voorbeelden van. Van het aanbieden van diners voor eenzame ouderen, tot inzetten van personeel als maatje. En van het pillen & praatje project tot een huiskamer in de sportclub. Iedere deelnemer had iets met het thema. Of wel meegemaakt op de werkvloer of wel in de persoonlijke sfeer. Dat maakte dat men al snel met elkaar aan de slag ging met ideeën. Het inzetten van telefonische helpdesk medewerkers voor een praatje, bewegen met ouderen, zijn enkele van die ideeën.

Ook meedoen?

Kortom een inspirerende middag. En voel je je na het lezen ook geïnspireerd? De workshop ‘Eenzaamheid heeft (g)een gezicht’ waarbij we ingaan op eenzaamheid binnen bedrijven en organisaties kan ook op jouw werkvloer gegeven worden. Mail naar info@coalitierbijrotterdam.nl voor de mogelijkheden.

———–

Dit verhaal is één van de voorbeelden hoe de welzijn en de bedrijven samen kunnen werken om eenzaamheid in de maatschappij tegen te gaan. Dit project ‘Een Tegen Eenzaamheid’ is een samenwerking van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Coalitie Erbij Rotterdam.