Skip to main content

Eén tegen eenzaamheid

Samenwerking met bedrijven kan op heel verschillende manieren. Soms bieden bedrijven kant-en-klare campagnes waar je op een eenvoudige manier bij aan kunt sluiten. 

In 2020 haakt Coalitie Erbij in op de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Innocent biedt een kant en klaar format waar je aan mee kunt doen. 

Elke winter breien we samen met het Nationaal Ouderenfonds en honderden breiers in Nederland kleine wollen mutsjes voor op onze smoothies. We doen dat om de aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen in Nederland. Doe je ook mee?

Najaar 2020 nam de eenzaamheid onder oudere Rotterdammers zichtbaar toe. Vele activiteiten vielen weg en er heerst angst onder de ouderen om nog naar activiteiten toe te gaan. Ouderen bleven binnen, met grote regelmaat ook onder druk van familie. De eenzaamheid groeide en groeide, helemaal toen de lockdown een feit was. Ouderen hadden het niet meer naar hun zin, het leven was saai en velen hadden het gevoel nergens meer bij te horen. Het ontbrak hen ook aan enig perspectief.

Deelnemers breien een mutsje voor de smoothies van Innocent, die dankzij de bijzondere breikunsten extra opvallen in de winkel. Als dank stopt Innocent de winst tijdens de actie in het welzijn van ouderen in Nederland. Het Nationaal Ouderenfonds krijgt een mooie cheque met de opbrengst. 

De welzijnsorganisatie DOCK kwam met het voorstel mee te doen aan de Goedgemutste Breicampagne. Ouderen en handwerken dat gaat enorm samen en een gezamenlijk doel, breien voor Innocent en het Nationaal Ouderenfonds, zou de saamhorigheid terug kunnen brengen. Heel belangrijk was dat deze activiteit die paste binnen de beperkende maatregelen van het RIVM. De Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR), de projectmedewerker van de vitale woongemeenschappen en Coalitie Erbij Rotterdam haakten aan. 

In ieder huis van de SOR in Rotterdam en bij alle welzijnsorganisaties kwam een kist te staan waar de ouderen hun mutsjes in konden doen als ze klaar zijn. Daarvoor zit ook een grote voorbereiding aan vast en deze gaan we doen met de ouderen en betrokken organisaties in de wijk.

Eén miljoen ouderen in Nederland is af en toe eenzaam, en tweehonderdduizend ouderen zijn zelfs extreem eenzaam. Het Nationaal Ouderenfonds helpt deze mensen op allerlei manieren, en brengt hen met elkaar in contact. Met activiteiten, gezamenlijke diners en uitjes. Gezellig!

Uiteraard zat daar de nodige organisatie aan vast zoals: 

  • een wol inzamelingsactie
  • grote bollen werden verwerkt in kleinere bolletjes en dan in een klein assortimentje worden ingepakt 
  • pakketjes met wol maken die mensen af konden halen of die aan de voordeur gehangen werden
  • Iedere “verzamelplek” kreeg een af te sluiten kist bezorgd
  • Iedere inzamelplek benoemde een eigen coördinator 
  • er werd bijgehouden hoeveel mutsjes er per plek gehaakt werden want we hielden natuurlijk een kleine competitie.

 

Eenzame ouderen breien voor eenzame ouderen

Het gezamenlijk doel van deze “goedgemutste breicampagne” verbond de breiers met elkaar. De opbrengst van €0,20 per mutsje kwam ten goede van het Nationaal Ouderenfonds voor eenzame ouderen. 

 

Het mes sneed aan twee kanten. Samen tegen eenzaamheid! 

Innocent stelt patronen beschikbaar en heeft een prachtige mutsengallerij en alle nieuws staat dagelijks op facebook

De grote vraag bij het afsluiten van de actie was toch wel hoeveel mutsjes Rotterdamse ouderen bij elkaar gebreid en gehaakt hadden. Het waren er 9296 en die werden feestelijk overhandigd aan een vertegenwoordiger van Innocent. Er zaten ware kunstwerkjes bij. 

 

Rotterdam breit voor Innocent wisseltrofee

Daarnaast werd er gestreden om die felbegeerde Rotterdam breit voor Innocent wisseltrofee, deze is gewonnen door de breiers van De Plussenburgh, een woongebouw van SOR, in totaal hebben zij 2500 mutsjes gemaakt. 

De actie was zo een groot succes dat we in oktober 2021 deze activiteit opnieuw zijn gestart. Dit jaar breien en haken we door tot 1 maart. 

 

 Samen tegen eenzaamheid! 

———–

Dit verhaal is één van de voorbeelden hoe de welzijn en de bedrijven samen kunnen werken om eenzaamheid in de maatschappij tegen te gaan. Dit project ‘Een Tegen Eenzaamheid’ is een samenwerking van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Coalitie Erbij Rotterdam.