Skip to main content

Eén tegen eenzaamheid

In 2019 bedachten onze vrijwilligers van het maatjesproject ‘Het Goede Gesprek’ een leuke actie voor de Kom Erbij Week (landelijk de Week Tegen Eenzaamheid’). Ze vroegen aan de Spar aan de Glashaven of ze er mensen een kopje koffie en een goed gesprek mochten aanbieden. De Spar vond dit een mooi initiatief en werkte daar graag aan mee. 

De vrijwilligers maakten een mooie flyer, die ze in de buurt verspreidden. Die dag werd een mooie ochtend met interessante ontmoetingen en gesprekken. 

Het koffie-uurtje

Dit smaakte voor de bewoners, de vrijwilligers en de Spar naar meer en wmo radar ondersteunde dit graag, zodat dit vaker kon gebeuren. Er waren al eerder gesprekken geweest tussen wmo radar en de Spar over het eventueel starten van een koffie-uurtje in de koffiecorner van de Spar. Dus de actie van de vrijwilligers sloot daar mooi op aan! Nu waren er zelfs ook al vrijwilligers die wel gastvrouw wilden zijn tijdens deze koffie-uurtjes, dus tijd om door te pakken!

In een goed gesprek werd er besloten dat op elke eerste en derde dinsdag van de maand een koffie-uurtje georganiseerd zal worden. De Spar faciliteerde de ruimte, (gratis) koffie en koekjes. wmo radar zorgde voor de werving en begeleiding van de ouderen zijn rekening.  

In het Leuvekwartier mistte wmo radar een plek voor ouderen om samen te komen. Het Leuvekwartier ligt een eindje van het Huis van de Wijk ‘De Kip’ vandaan en er wonen relatief veel ouderen. De Spar is een echte buurtsuper en stond daarom open voor het idee van wmo radar voor een koffie-uurtje. De grote koffiecorner van de Spar was in lunchtijd altijd druk bezet, maar in de ochtend niet.  

De landelijke Spar zien het ook als hun missie om eenzaamheid te verminderen in de samenleving. Zo hebben ze sinds kort de ‘kletskassa’s’ geïntroduceerd. Bij deze kassa’s zijn er voor mensen die geen haast hebben en een klein praatje kunnen gebruiken. 

Meer dan koffie

Toen wmo radar de start van het koffie-uurtjes bekend maakte bij het netwerk in het Leuvekwartier sloten al gauw steeds meer ouderen aan. De ouderen deden nieuwe sociale contacten op binnen de wijk en kenden ook andere bewoners die wat meer sociale contacten wilde opdoen. Dit resulteerde niet alleen tot een gezellig koffie-uurtje voor de ouderen, maar ook een goed en laagdrempelig moment om het welzijnsaanbod dicht bij huis te brengen.

Volgens Mieke Melis, de Domein coördinator ouderen en kwetsbaren van wmo radar is de samenwerking met de Spar geslaagd.

———–

Dit verhaal is één van de voorbeelden hoe de welzijn en de bedrijven samen kunnen werken om eenzaamheid in de maatschappij tegen te gaan. Dit project ‘Een Tegen Eenzaamheid’ is een samenwerking van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Coalitie Erbij Rotterdam.