Skip to main content

Nadia Anemaat, operationeel manager en Els Dekker, projectcoördinator jongeren van Avant Sanare. Nadia en Els zijn allebei opgeleid als pedagoog.

Wat is jouw persoonlijke betrokkenheid bij de eenzaamheid van Rotterdamse jongeren?

Nadia: Toen corona begon, was er vooral aandacht voor jonge kinderen. Maar langzamerhand werd steeds duidelijker dat er een andere groep was die geraakt werd door de maatregelen: de jongeren. Lege schoolgebouwen, geen groepjes jongeren op straat of in het park, hier en daar twee jongeren op anderhalve meter van elkaar. Van de scholen waar we kwamen hoorden we over leerlingen die ‘kwijt’ waren. Bij online lessen gingen de camera’s uit. Jongeren waren onbedoeld op afstand gezet en de verbinding met elkaar, school of de sportclub kwijtgeraakt. Dit raakte ons echt. We zijn zelf ook nog niet zo oud en zowel uit ervaring als door onze vakkennis weten we hoe belangrijk het is voor jongeren om te kunnen ontmoeten, verliefd worden, blauwtjes lopen, fouten maken, ontspannen en plezier beleven. 

Els: We zagen jongeren die alleen op hun zolderkamer online zaten. School, gamen, social media, de hele wereld speelde zich ineens op 1 fysieke plek af. Voor veel jongeren was dat heel eenzaam. Ze zaten vooral 24/7 met zichzelf. Naar zichzelf te kijken bij het videobellen, over zichzelf te piekeren als ze zich verveelden. Online is hartstikke leuk en biedt veel kansen, maar je hebt echt verbinding nodig. Om je te kunnen ontwikkelen tot een sociaal en betrokken persoon, die positieve relaties met andere kan aangaan.

Wat doe je dan en hoe ga jij hiermee om?

Els: We kunnen jongeren veel leren. Antwoorden geven op de vragen waar ze mee zitten. Ben ik de enige die dit heeft? Is dit normaal? Hoe stop ik met mijn gepieker? Gaat dit rotgevoel ooit nog over? Onze programma’s geven jongeren een realistische kijk op de dingen: ja, het gaat over; ja, er zijn meer jongeren zoals jij; ja, je kunt leren hoe je zelf in elkaar zit en je eigen gedachten en gevoelens beïnvloeden; en ja, er is zeker perspectief!

Nadia: Het klinkt als een paradox, maar corona heeft voor mij ook tot een positief inzicht geleid. Eenzaamheid was er altijd al onder jongeren. Dat blijkt uit onderzoek en uit onze eigen ervaring . Door corona kunnen wij nu meer jongeren bereiken, bijvoorbeeld met een programma als Happyles, voor middelbare-school-klassen. Het is echt opvallend dat niet alleen jongeren die erg op zichzelf zijn, zich eenzaam voelen, maar ook jongeren die zo op het oog juist heel goed meegaan in de groep. Eenzaamheid gaat dan ook niet alleen over alleen zijn, maar vooral ook over jezelf kunnen zijn in een groep. Ergens echt bij mogen horen. Ook die jongeren kunnen we nu heel laagdrempelig bereiken en daarmee wordt mentale preventie echt gerealiseerd.

Bij welke organisatie werk je?

Avant Sanare, een preventie organisatie die kinderen, jongeren en volwassenen helpt om zich mentaal sterk te voelen.

Wat is het aanbod van jou organisatie aan (eenzame) jongeren?

Els en Nadia: Op scholen geven we groepstrainingen waarin jongeren hun zelfinzicht en sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Zoals Happyles, waarbij een hele klas gescreend wordt en leert omgaan met depressieve gevoelens. Of de training The Lab of Life. Die richt zich op een betere balans in je leven, waarin jongeren leren om zich minder gestrest te voelen. Voor studerende mantelzorgers hebben we een programma met onze DIA-partners: You Never Care Alone. Dit is een groep jongeren die zich heel eenzaam kan voelen omdat zij veel aandacht en zorg aan anderen geven, maar dat zelf niet altijd krijgen. Zij kunnen zich vaak heel eenzaam voelen. Het platform waarin zij ervaringen uitwisselen biedt ze veel steun.

Voor professionals hebben we het programma Met kennis van mentale gezondheid. Zij leren signalen van depressie, eenzaamheid of discriminatie herkennen en hierop te handelen. Tot slot hebben we een hele laagdrempelige e-health training voor jongeren en jongvolwassenen in Rotterdam. Online, in hun eigen tempo en met hun eigen vragen, gaan ze ontdekken wie ze zijn. Wat ze dwars zit en hoe ze verder kunnen komen. Met content over positief denken, goed slapen, kunnen focussen, stoppen met piekeren, je weer baas voelen over je eigen leven en nog veel meer. Met feedback en – als ze willen – videobellen met een van onze pedagogen of psychologen.

Contactgegevens

Nadia Anemaat
n.anemaat@avantsanare.nl / 085-0499104

Els Dekker
e.dekker@avantsanare.nl / 085-0499103

www.avantsanare.nl