Skip to main content

Vrijheidssoep

De Vrijheidssoep is terug! Vorig jaar vierden we met meer dan 25.000 Rotterdammers op 5 mei de vrijheid door samen, op afstand, de Vrijheidssoep te eten. Dit jaar willen we met nog meer Rotterdammers de vrijheid vieren. Dus wil jij samen met mede Rotterdammers een soepje eten en verhalen delen? Doe dan mee met de Vrijheidssoep!

Normaal gesproken vieren we op 5 mei met het hele land de vrijheid. Op pleinen en in parken, op podia en straten komen we samen voor het Bevrijdingsfestival en de Vrijheidsmaaltijden. We vieren dat we op die dag zijn bevrijd van de Duitse bezetting en we staan stil bij wat vrijheid, in de breedste zin van het woord, voor elke Rotterdammer betekent. Het is een dag voor ontmoeting, verbinding en het zorgen voor elkaar. In tijden van corona is dit nog relevanter. Juist nu het samenzijn zo beperkt is en veel vanzelfsprekende vrijheden opgeschort zijn, is er veel behoefte aan verbinding. Juist nu moeten we goed naar elkaar omkijken.

Sterker door soep

Samen – aan honderden of zelfs duizenden tafels in de stad, eten we op 5 mei dezelfde maaltijd. Daarvoor maken we het meest nederige, hartverwarmende en pretentieloze gerecht in eenieders kookboek: soep. Chef en kookboekenschrijfster Yvette van Boven maakt de Vrijheidssoep van 2021. Elf steden eten op 5 mei deze vegan soep. Het etiket van het soepblik is vormgegeven door kunstenaar Piet Parra.

“Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat zoveel mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, zie je dat een oproep tot luisteren en respect naar elkaar nog echt nodig is. Openstaan voor inzichten die misschien niet de jouwe zijn, maar door naar elkaar te luisteren wellicht wél iets voor jou kunnen betekenen. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Samen aan tafel daarvoor is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Als geen ander vind ik dat eten verbindt.” – Yvette van Boven.

Doe mee!

Net als vorig jaar willen we via zorg- en welzijnsorganisaties zoveel mogelijk Rotterdammers bereiken en blij maken met de Vrijheidssoep. Daarom kunnen we dit jaar opnieuw een groot deel van de soepblikken aan diverse partijen doneren. Om dit mogelijk te maken vragen we, aan degene die ons financieel kunnen ondersteunen, een bijdrage van €2,- per soepblik. Zo kan de soep bijvoorbeeld worden ingekocht als alternatief voor een maaltijd in een zorginstelling. Wil je een bestelling plaatsen? Of meer weten over de Vrijheidssoep?

Stuur dan een mail naar geert@vrijheidssoep.nl