Doorontwikkeling ‘Mijn Verhaal’ als methode tegen eenzaamheid.

Door: Rik Moonen – Stadstrainers

Stadstrainers interventie ‘Mijn Verhaal’ start dit jaar met ondersteuning van ZonMW aan een doorontwikkeling als een van de initiatieven van het programma Eenzaamheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De interventie is een groepsactiviteit voor ouderen die kampen met één of meerdere vormen van eenzaamheid. Deelnemers maken via zelfgemaakte (polaroid) foto’s en korte verhalen hun dagelijks leven zichtbaar door bv. dagelijkse activiteiten, hobby’s en belangrijke mensen vast te leggen. Fotografie wordt ingezet als middel om het delen van dit verhaal makkelijker te maken; foto’s zetten het verhaal kracht bij en ondersteunen deelnemers die moeite hebben met zich in woorden uit te drukken.

Door een train-de-trainersprogramma wordt de methode van Mijn Verhaal overdraagbaar gemaakt zodat andere organisaties hiermee aan de slag kunnen.

In dit traject draagt Stadstrainers de methode over op de welzijnsorganisaties en samenwerkingspartners SOL en de Zellingen, zodat zij de methode duurzaam in kunnen zetten in hun dagelijks werk.

Dankzij de ondersteuning van ZonMw kunnen we toewerken naar de opname van Mijn Verhaal in de databank van Movisie van erkende interventies op het gebied van eenzaamheid onder ouderen wat de bekendheid van de interventie vergroot. Ons lange termijndoel is dat minstens de helft van de Nederlandse gemeentelijke organisaties de mogelijkheid krijgen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen.

In het traject is Marion Mathijssen betrokken als onderzoeker en werken we met een klankbordgroep van ouderen en professionals.

www.stadstrainers.nl