‘Vroeg of laat wordt iedereen mantelzorger’. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar begin je?

Gelukkig kunnen Rotterdammers met een vraag over mantelzorg sinds 1 mei 2020 dag en nacht terecht bij Mantelfoon. Deze telefonische dienst is 24 uur, 365 dagen per jaar gratis bereikbaar voor praktische vragen of dilemma’s, een luisterend oor of advies op maat via 0800 – 777 33 33 of www.mantelfoon.nl.

Rotterdam telt circa 85.000 mantelzorgers. Veelal dagelijks staan zij klaar voor hun naaste. Denk hierbij aan de zorg voor een zieke partner, een buurman met dementie, een gehandicapte zus of ouder(s) die een dagje ouder worden. Mantelzorgen doe je met je hart, uit liefde voor je naaste. Zorgen voor een ander is niet alleen praktisch, maar je kunt er ook wakker van liggen, omdat je je zorgen maakt. Vaak is er een dunne scheidingslijn tussen het helpen van iemand op een gezonde manier of er zoveel mee bezig zijn dat het zorgt voor overbelasting. Of men bezuinigt op sociale contacten en tijd voor zichzelf waardoor er ook sprake kan zijn van eenzaamheid onder mantelzorgers.

Mantelfoon staat mantelzorgers bij met raad en daad. Mantelfoon biedt ondersteuning bij praktische vragen, een luisterend oor en advies op maat. Dat doen zij in nauwe samenwerking met andere steunpunten in de wijken, zoals Vraagwijzer, Huizen van de Wijk, wijkteams, scholen en gebedshuizen. ’We noteren elke vraag zodat we weten wat de meest gestelde vragen zijn en waar grote behoefte aan is onder mantelzorgers. Onze onderzoeker analyseert deze gegevens en brengt advies uit, zodat we mantelzorgers nog beter kunnen helpen, versterken en verbinden’, aldus Merel van der Sar, projectleider van Mantelfoon.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de flyer hieronder of beluister de eerste podcast van Mantelfoon via Spotify of YouTube. Of volg Mantelfoon via Facebook, Instagram of Twitter.