Geslaagde samenwerking tussen Coalitie Erbij Rotterdam, Sint Laurensfonds en UP!

‘Houd afstand. Houd contact’ is het uitgangspunt vandaag de dag. Voor veel ouderen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. In mei en juni 2020 hebben Coalitie Erbij en UP! een pilot uitgevoerd met telefonische groepsgesprekken over wezenlijke onderwerpen die er voor de deelnemers toe doen.  Zes gespreksleiders uit de achterban van de Coalitie  werden getraind  om aan dit programma deel te nemen. Ouderen konden meedoen via een gewone telefoon of met hun smartphone.

Ieder gesprek had een eigen thema zoals vriendschap, troost, familie, tijd. In totaal namen 35 ouderen deel en zij vonden het ontzettend fijn om op deze manier met elkaar in gesprek te zijn. Zo fijn dat ze meteen om een vervolg hebben gevraagd.

Eén deelnemende dame zei: ‘Je hebt echt iets bij me losgemaakt, me aan het denken gezet’. Dat heeft ze natuurlijk vooral zelf gedaan, maar wel leuk om te horen!

De pilot werd financieel mogelijk gemaakt door de expertise en techniek van het Amsterdamse UP! en door financiële ondersteuning van het Rotterdamse Sint Laurensfonds. De Coalitie heeft hen beiden gevraagd om een verlenging in de zomermaanden, de gespreksleiders van Creatief Welzijn Senioren, PIT010, Samen010 en wmo radar staan al in de startblokken. Ondertussen denken we na over een structurele aanpak van deze telefonische groepsgesprekken in heel in Rotterdam.