Henny van Leeuwen

Ik verbeeld mij dat ik overal kan zijn en van alles kan bedenken…

Henny van Leeuwen, Rotterdamse kunstenaar

Aquarellen

Ik woon al mijn hele leven in Schiedam en Rotterdam, op dit moment in de wijk Delfshaven. Als kunstenaar raak ik geïnspireerd door die omgeving. Ik vind de stad fascinerend en schilder graag onderwerpen uit mijn directe omgeving. Veel van mijn kunstwerken maak ik met aquarelverf. Met aquarelverf kan ik intuïtief reageren op wat ik gezien of meegemaakt heb. De verf droogt snel en met verschillende laagjes verf werk ik vlot naar het eindresultaat. Daarbij schilder ik niet letterlijk na wat ik gezien heb, je zal in mijn werk niet de skyline van Rotterdam aantreffen. Wat je wel gaat zien is dat ik geïnspireerd word door de stad en omgeving, momenten die je in de stad kan beleven.

Veel van mijn aquarellen ontstaan als dagboeknotities wanneer ik onderweg ben. Ik loop dan letterlijk stad en land af en de indrukken tijdens de wandeling krijgen vorm in kleine aquarellen op papier. De momenten zijn vaak anders dan het vertrouwde; een herinnering aan een mooi moment of bijzondere ontmoeting. En dan kan een wandeling om de hoek net zo goed een interessante aquarel opleveren als een rit langs de kust van Noord Amerika.

Anders gaat het in mijn atelier, daar maak ik schilderijen van deze herinneringen. Ik schilder dan niet de aquarel na maar ben op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Waarom is wat ik gezien heb nu zo belangrijk voor mij?’ Dat schilderen duurt vanzelfsprekend langer.

Corona tijd

Ik ging vanaf 9 maart wandelen. Niet om fit te blijven, maar om te beleven wat er te zien valt. Sinds die dag schilder ik regelmatig een aquarel. Met de kwast van een huisschilder en met alleen de contouren van mijn keukenraam. Waar ik tot dusver vooral de buitenkant van huizen schilderde, zie ik nu ineens de schoonheid van mijn eigen keukenraam. Schoonheid die is ontstaan door een noodgedwongen beperking. Kenmerkend is het uitgespaarde wit, het wit van het papier. Dat wit is nu mijn onderwerp. Ik verbeeld mij dat ik overal kan zijn en van alles kan bedenken…

Neem een kijkje op mijn website om te zien wat ik de afgelopen jaren gemaakt heb. Bestel een stapeltje ansichtkaarten en vertel een familielid, een vriend of vriendin wat je aan het doen bent en hoe het met je gaat. https://www.hennyvanleeuwen.nl/winkel/ansichtkaarten.html