Wat te doen op Koningsdag, 4 en 5 mei

Koningsdag in Rotterdam (27 april) 

via In de buurt Rotterdam

Balkoningsdag

Vier op 27 april een feestje met Drive By ‘Disco’. Zij maken van Koningsdag BalKon-ingsdag. In een busje met een groot geluidsysteem daarin rijden ze door heel de stad. Ze nodigen uit om lekker op je balkon, in de deuropening of achter het raam te komen staan en even helemaal los te gaan. Op die manier kunnen we toch nog de heupen los gooien op deze feestdag. Wil je nou ook dat ze bij jou langskomen? Laat het dan weten op Facebook en wie weet heb jij straks een feestje op je balkon.

Jazz en tompoezen

In Crooswijk organiseren Stichting Crooswijk, Jazz in Crooswijk en Bakkerij RIF en mooi feestje, speciaal voor de ouderen. In verzorgingshuizen Hoppesteyn en Rubroek worden er tompoezen uitgedeeld terwijl je kan genieten van live jazzmuziek. Dat is nog eens een mooi gebaar! Een uur lang zal de band The Funk Sweep bij de verzorgingstehuizen spelen. Voor de jonge feestvierders onder ons is er ook iets leuks in Crooswijk te doen: versier je fiets! Voor de mooiste fietsen is er zelfs een prijs te winnen. Hoe dat allemaal werkt lees je terug op de Facebookpagina van Stichting Crooswijk.

Oranjebitter livestream

Oranjebitter hoef je dit jaar helemaal niet te missen! Op Woningsdag is er vanaf 15.30 uur een livestream te volgen. Zo kan je toch nog even dansen alsof je op Oranjebitter bent. Als je Woningsdag nou echt speciaal wilt maken kan je ook nog de Oranjebitter goodiebag kopen. In het pakket vind je bier, fris, de speciaal gebrouwen Oranjebitter-likeur, de Nederlandse vlag en een paar hippe sokken. Als grote klapper krijgt elke tiende persoon die het pakket koopt een gratis kaartje voor Oranjebitter 2021! Het pakket is vanaf nu te koop op de site van Oranjebitter.

We moeten er met elkaar het mooiste van maken. Ga niet bij de pakken neerzitten maar bouw een feestje in je eigen woning. Maar… blijf wel goed nadenken, en die anderhalve meter afstand is ook op Woningsdag belangrijk!

Voor nieuws van de gezamenlijke Nederlandse Oranjebonden zie:

https://www.oranjebond.nl/koningsdag-2020/

4 en 5 mei

via Nationaal Comité 4 en 5 mei

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.

Alle informatie over de nationale herdenking van 4 en 5 mei is te vinden op:

https://www.4en5mei.nl/

Vlag
De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

4 mei
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

Het publiek wordt opgeroepen de herdenking thuis via de televisie of online te volgen en niet naar de Dam te komen in verband met de geldende maatregelen. Na de kranslegging draagt Eva Pronk (16) uit Den Haag haar gedicht Vrijheid voor. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam spreekt Arnon Grunberg in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht uit. Ook dit vindt plaats zonder publiek. Simone Kleinsma zingt in De Nieuwe Kerk een lied, begeleid door een klein ensemble van het Metropole Orkest.

Thuis herdenken
Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis.

Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

Er is daarnaast een oproep aan trompettisten om op 4 mei om 19.58 uur massaal naar buiten te gaan om het signaal Taptoe Infanterie uit te voeren op pleinen en straten en bij verzorgingstehuizen, ziekenhuizen of kerken. De initiatiefnemers willen hiermee cachet geven aan de viering van ‘75 jaar vrijheid’, nu de openbare herdenkingen door het coronavirus niet doorgaan.

Bevrijdingsvuur
In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken in aanwezigheid van de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. Elk jaar wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid en ontstoken op de Bevrijdingsfestivals. Nu de Bevrijdingsfestivals niet doorgaan, wordt het vuur aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking vanuit Wageningen naar de provincies gebracht. Tegelijk met het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen, wordt het vuur ontstoken in de Bevrijdingsfestival steden. Wageningen45 biedt iedereen de mogelijkheid om thuis het vrijheidsvuur digitaal te ontsteken en door te geven via www.vrijheidsvuur.nl.

5 mei
De 5 mei-lezing met Bondskanselier Merkel kan helaas niet doorgaan. Hetzelfde geldt voor de veertien Bevrijdingsfestivals. De  Ambassadeurs van de vrijheid staan wel stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei van zich horen. Het Nationaal Comité hoopt dat heel Nederland zich hier online bij aansluit door via social media te laten weten hoe zij stilstaan bij 75 jaar vrijheid.

5 mei-concert
Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Giovanca, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Op 5 mei vieren we de vrijheid en eten Rotterdammers op afstand, maar absoluut samen, de Vrijheidsmaaltijdsoep. De chef-kok van Jack Bean heeft de smaak van Rotterdam gevangen in het meest nederige, hartverwarmende en pretentieloze gerecht: soep. Tijdens het eten serveren we je een online bevrijdingsprogramma vol muziek, vrijheidstalks, poëzie en meer. Vanaf dinsdag 28 april kun je jouw Vrijheidsmaaltijdsoep gratis bestellen via www.vrijheidssoep.nl of bereid de soep zelf met dit recept.