Overzicht (hulp) aanbod tijdens Corona

Een overzicht van het (hulp) aanbod in tijden van corona met 1. algemene hulplijnen, 2. financiële ondersteuning, 3. hoe kom je de dag door en 4. thuis in beweging blijven.

Doorklikken kan via de groene links!

 

1. Algemeen

Gemeentelijke telefoonlijn 14010: De gemeente gebruikt 14010 als centraal nummer waar Rotterdammers terecht kunnen met al hun vragen. De telefonisten van 14010 nemen de vraag aan. De welzijnsorganisatie in het betreffende gebied gaat antwoord geven, letterlijk en figuurlijk.

Rotterdammers voor elkaar: Website waar vraag en aanbod  van Rotterdammers gekoppeld wordt, voor mensen die hulp zoeken en voor mensen die hulp willen bieden + inspirerende voorbeelden.

Ouderen-Infolijn voor migrantenouderen in eigen taal: 030-3400600 maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Migrantenouderen kunnen terecht bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB & NOOM met vragen over het coronavirus of een luisterend oor. Bellers kunnen in eigen taal te woord gestaan worden: Caribische, Chinese, Italiaanse, Kaapverdische, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond.

Ouderenbond ANBO: 0348-466666 – voor een luisterend oor en algemene vragen over het corona-virus.

Het Rode Kruis: 070-44 55 888 – voor een luisterend oor, praktische tips en hulp bij het online boodschappen doen.

De Luisterlijn: 0900-0767 – dag en nacht (door iedereen) te bellen voor een luisterend oor.

De Zilverlijn: belservice voor senioren van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die zich aanmelden voor de Zilverlijn, krijgen wekelijks een telefoontje van een vrijwilliger. Aanmelden kan via 088-344 2000 of via de website.

Het Centrum voor Levensvragen: voor alle inwoners van Rotterdam en omstreken die ondersteuning willen bij vragen over het leven én voor professionals met vragen over geestelijke verzorging thuis.

Unie Van Vrijwilligers Rotterdam (UVV): biedt ouderen hulp met: Boodschappenservice (vrijwilligers bezorgen boodschappen aan de voordeur), TelefoonMaatje (vrijwilligers bellen voor een praatje), BoekenMaatje (vrijwilligers lenen hun eigen boeken uit), DigiMaatje (vrijwilligers geven uitleg over o.a. videobellen) en Hulp op Maat (alle vragen zijn welkom). Voor vragen of interesse: info@uvvrotterdam.nl of 010 – 413 08 77.

Lief & Leedpakketjes: Opzoomer Mee stelt Lief & Leedpakketjes beschikbaar aan Rotterdamse straten. Het pakketje bevat o.a. deurstickers waarmee in de straat zichtbaar gemaakt kan worden bij welke bewoners je kunt aankloppen voor burenhulp. Ook zitten er burenhulpkaartjes in die in de brievenbus bij ouderen, zieken en alleenstaanden gestopt kunnen worden, zodat ze weten dat de buurt hen niet vergeet en een oogje in het zeil houdt.

Eén tegen eenzaamheid: Landelijke actieprogramma tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. Je kan je aanmelden voor de nieuwsbrief via: bestrijdeneenzaamheid@minvws.nl

Hulpkeuken010: De keuken waarmee de lokale horeca en vrijwilligers maaltijden langsbrengen bij kwetsbare stadsgenoten. Aanmelden van een adres waar behoefte is aan een warme maaltijd, graag via een betrokken hulpverlener. coronahulp@presentrotterdam.nl

Tips coronavirus en eenzaamheid bij migrantenouderen: KIS-onderzoekers Joline Verloove en Hanan Nhass delen tips uit hun onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen met een Marokkaanse achtergrond, dat eind april verschijnt.

2. Financiële ondersteuning

Sint Laurensfonds biedt financiële ondersteuning aan initiatieven ten behoeve van Rotterdamse ouderen en kinderen die door de crisis geraakt worden.

Oranje fonds biedt mogelijkheden voor een versnelde subsidieaanvraag in deze Corona tijd.

Kom Erbij EstafetteDoe een aanvraag bij de Kom Erbij Estafette van Coalitie Erbij Rotterdam en ontvang een steuntje in de rug van maximaal 200 euro!

Wat Liefs: Veel Rotterdammers willen juist nu iets liefs doen in hun straat. Kleine acties die in deze onzekere tijden een wereld van verschil kunnen maken. Wil je ook wat liefs doen in je straat? Opzoomer Mee kan je helpen met maximaal 100 euro.

3. Hoe kom je de dag door

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan: Studenten bieden interessante colleges aan via Youtube. De online colleges zijn gratis te bekijken.

Kijktip van Oud Goud: In de serie ‘Oud Goud’ praten we met vijf bewonderenswaardige ouderen, ieder met hun eigen verhaal en een wijze levensles. Wat hebben zij meegemaakt en hoe zorgen zij ervoor dat zij zich niet eenzaam voelen?

Telebakkie: Een telefonisch koffie-uurtje voor maximaal zes mensen. Gemakkelijk en snel een groepsgesprek voeren, gewoon vanuit de eigen woning. Het enige wat je nodig hebt is je telefoon, een gemakkelijke stoel en een lekker bakkie koffie.

Start een briefwisseling tussen jong en oud: Een stappenplan om een briefwisseling te starten tussen leerlingen en ouderen. U kunt gebruikmaken van de formats die op de website staan.

Verhalenhuis Belvédère: Speciaal voor in deze coronatijd kunnen mensen via balkons of in (voor)tuinen meeluisteren naar de verhalen van meer dan 500 ‘gewone’ Rotterdammers die de afgelopen jaren zijn verzameld. Er zijn voorstellingen over de Wederopbouw van Rotterdam, over de Brandgrens, over de Kaap, over migratie, over straten en buurten. Kijk op de website voor meer info en alle onderwerpen.

Lunchconcerten Rotterdams Philharmonisch orkest: Een serie lunchbreak concerten vanuit de Grote Zaal van De Doelen. Iedere doordeweekse middag rond de klok van 12:15 uur zal een bijzonder mini-concert te zien en te beluisteren zijn. Live via Facebook of Instagram of terug te kijken via Youtube.

4. Thuis in beweging blijven

Het is belangrijk om te blijven bewegen en je conditie op peil te houden. Dit is goed voor je fysieke en mentale weerstand. Nederland in beweging (dagelijks op televisie) kan een goede start in de ochtend zijn. Steeds meer docenten zetten ook lesjes op Youtube. Hieronder vind je een aantal links.

Let op: Veiligheid eerst! Het is belangrijk op eigen niveau te trainen en blessures te voorkomen. Zeker voor wie alleen thuis zit.

Buiten lopen: Voor wie nog naar buiten gaat, probeer een half uur te lopen. Kies een tempo waarbij je doorloopt en  je hart en longen extra activeert. Ook voor vitamine D is het goed om buiten te lopen. Kies een rustig moment van de dag, houd afstand tot anderen.

Binnen lopen: Lopen op de plaats voor het aanrecht is een goede vervanging.

Omroep Max “Nederland in beweging”: Dagelijks 9:15 uur op NPO 1. Zet een stoel neer voor de tv,  trek iets aan waar je makkelijk in kan bewegen en doe mee.

Dansen zittend op een stoel: Dansdocente Malou van de ‘Durf te dansengroep 60+ van Pluspunt. Er staan nu 3 filmpjes op Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9IRW6MzV4txH3ed3npCgxQ

Beweeglessen voor 55+: Ellen Breedveld sportdocente op Rotterdam Zuid: https://www.youtube.com/watch?v=MHby-Q0VQNQ – https://www.youtube.com/watch?v=XiMu9PVGqLE – https://www.youtube.com/watch?v=f2h6Bnb8v3Y

Pilates: Marion Cohen, pilatesdocente op de Kipstraat – https://www.youtube.com/watch?v=rxsNzupnb_U

Valpreventie: Hoe blijf ik fit? met Karin Abutan: https://youtu.be/kQo4FlDEWzM