PERSBERICHT – Coalitie Erbij Rotterdam viert 5-jarig bestaan

Door 4 oktober 2019Nieuws

Coalitie Erbij Rotterdam viert 5 jaar succesvol doorbreken van eenzaamheid met feestelijke lustrumlunch

Wethouder Sven de Langen mag bijzondere cadeaus voor Rotterdam in ontvangst nemen om burgers met elkaar te verbinden

Week 40 is niet zomaar een week; het is op nationaal niveau de ‘Week tegen Eenzaamheid’. Op 1 oktober 2019 trapt het ministerie deze week af, maar vandaag werd er al op een bijzondere manier stilgestaan bij dit onderwerp. Coalitie Erbij Rotterdam zet zich al jaren in om het taboe dat rust op eenzaamheid te doorbreken en organiseerde daarom een lustrumlunch die volledig in het teken staat van sociaal isolement. Bijzondere gasten, waaronder Rotterdamse ouderen, wethouder Sven de Langen van Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport- en partnerorganisaties, kwamen samen in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Rotterdam is trotse koploper
Waar deze Rotterdamse zaal zich 5 jaar geleden met 5 partners vulde, telt Coalitie Erbij Rotterdam vandaag de dag maar liefst 80 partnerorganisaties. Iedere organisatie draagt op haar eigen manier een steentje bij aan de aanpak tegen sociaal isolement. Het is de samensmelting van wetenschappelijk onderzoek, het gemeentelijke beleid en de praktische aanpak die de Coalitie zo succesvol maakt. De organisatie heeft dan ook al veel stappen gezet in het doorbreken van eenzaamheid in Rotterdam. Van leerzame workshops tot actieve uitjes en gezellige etentjes waar eenzame Rotterdammers samenkomen: het is niet voor niets dat de havenstad dé koploper is betreffende de aanpak van dit taboe.

Lustrumlunch met bijzondere gasten
Al met al voldoende redenen voor de Coalitie om hetgeen wat zij in 5 jaar heeft bereikt groots te vieren. De organisatie viert haar 5-jarig bestaan dan ook in stijl, maar wel in haar éigen stijl: ‘Met elkaar en voor Rotterdam’. Dit uit zich onder andere in de bijzondere aanwezigen, waaronder gastvrouw én boegbeeld van de Coalitie Marja van Katendrecht die de lustrumlunch op een feestelijke wijze host. Ook Professor Anja Machielse – degene die verantwoordelijk is voor de onderzoeken naar eenzaamheid – was aanwezig op het evenement. Evenals wethouder Sven de Langen die een groot aantal bijzondere verjaardagscadeaus in ontvangst mocht nemen.

Bijzondere cadeaus voor de stad
Coalitie Erbij Rotterdam heeft maar één verjaardagswens: meer inspanning om eenzaamheid aan te pakken. Partnerorganisaties nemen deze wens ter harte en schenken uiteenlopende én vooral creatieve cadeaus aan de stad Rotterdam. Zo bieden studenten van Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan een leerzame collegereeks aan voor ouderen. Het UVV organiseert een uitje naar de dierentuin voor een groep ouderen en jongeren. En Netwerk NOOM doneert een speciaal programma om ouderen met elkaar in contact en in beweging te brengen. Ook lezingen, diners en andere ludieke acties maken deel uit van de cadeaus die wethouder Sven de Langen namens Rotterdam in ontvangst heeft genomen. “Op deze manier zetten we voort waar wij voor staan. Samen met onze partners werken aan sociaal isolement. En we hopen dit de volgende 5 jaar even succesvol te kunnen doen.”, aldus Veronique Vaarten, voorzitter van de Coalitie.