Van 27 september t/m zaterdag 6 oktober is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Net als voorgaande jaren heeft Coalitie Erbij Rotterdam deze week omgedoopt tot de Kom Erbij Week, omdat we liever focussen op sociale betrokkenheid. Wel steunt Coalitie Erbij Rotterdam dit landelijke initiatief van harte omdat aandacht voor eenzaamheid hoog op de agenda moet blijven staan.

Kom Erbij Week

Verschillende partners van Coalitie Erbij Rotterdam organiseren in de Kom Erbij Week activiteiten om sociale betrokkenheid te vergroten. De activiteiten variëren van een foto-ochtend tot een bewegingsmiddag. Partners die ook wat willen organiseren en in aanmerking willen komen voor een financiële bijdrage voor hun activiteit, kunnen dat hier aanvragen.

Het hele jaar door activiteiten

Omdat eenzaamheid zich niet beperkt tot één week per jaar, stimuleert de Rotterdamse Coalitie haar partners duurzame activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid. Daarom faciliteert Coalitie Erbij Rotterdam haar partners met de activiteiten estafette, die het hele jaar doorloopt. Ook organiseren we bijeenkomsten om kennis over het structureel aanpakken van eenzaamheid te vergroten.

Vrijwilligerswerk tegen eenzaamheid

De landelijke Week tegen Eenzaamheid start met het Nationaal Eenzaamheid Congres in Enschede op 27 september. Het thema is dit jaar: vrijwillige inzet tegen eenzaamheid. Prof.dr. Anja Machielse gaat tijdens haar lezing in op de hoge verwachtingen die men heeft van vrijwilligers. De vraag is echter wat vrijwilligers precies kunnen doen voor eenzame mensen.

Daarnaast kunnen vrijwilligers zich ook eenzaam voelen. Uit onderzoek van Rotterdammersvoorelkaar van mei 2018 bleek dat 35% van de vrijwilligers ‘het ontmoeten van meer mensen’ een reden vond om aan de slag te gaan als vrijwilliger. In datzelfde onderzoek kwam naar voren dat een match via dat platform gemiddeld leidt tot 37 ontmoetingen per jaar.