Anja Machielse bijzonder hoogleraar

Door 20 december 2016Nieuws

Anja Machielse adviseert de gemeente Rotterdam en de Coalitie Erbij Rotterdam bij de aanpak bestrijding eenzaamheid. Op 24 oktober 2016 werd zij officieel benoemd als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor de Humanistiek.

Op 24 oktober sprak Machielse haar inaugurele rede Afgezonderd of ingesloten? uit, over sociale kwetsbaarheid van ouderen. Daarmee werd haar benoeming als bijzonder hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen officieel een feit.

De bijzondere leerstoel is gefinancierd door de gemeente Rotterdam. De leerstoel is ondergebracht bij het onderzoeksprogramma Goed ouder worden van de Universiteit voor Humanistiek. Anja Machielse werkt al jaren nauw samen met de gemeente Rotterdam bij de bestrijding van sociaal isolement onder ouderen en is adviseur bij het programma Voor Mekaar en de Coalitie Erbij Rotterdam.

Zelfredzaamheid

Het onderzoek van Anja Machielse is gericht op ouderen die minder goed met de complexiteit van het dagelijkse leven kunnen omgaan. Vragen over sociale kwetsbaarheid, relationele betrokkenheid en zingeving staan daarbij centraal. Het onderzoek draagt bij aan de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van zelfstandig wonende kwetsbare ouderen. Die thema’s staan in Rotterdam hoog op de agenda. De gemeente wil de participatie en zelfredzaamheid van ouderen bevorderen, onder meer door eenzaamheid en sociaal isolement terug te dringen.

Duurzame aandacht voor eenzaamheid

De leerstoel biedt de mogelijkheid om duurzaam aandacht voor de aanpak van eenzaamheid te krijgen. De kennis die het onderzoek oplevert, wordt benut om de deskundigheid van sociale professionals te vergroten en sociale interventies te verbeteren. Machielse ziet de gemeente Rotterdam als het belangrijkste laboratorium voor haar onderzoek.

Meer informatie

Lees hier de tekst van de inaugurele rede van Machielse.