Skip to main content

Op donderdag 2 juni was Coalitie Erbij Rotterdam te gast bij de Essalam Moskee in Rotterdam Zuid. Professionals, vrijwilligers en partners van de coalitie tegen eenzaamheid verzamelden zich om te praten over ‘Eenzame Kwesties’. Melek Erdogan (participatiemakelaar bij DOCK, kernpartner Coalitie Erbij Rotterdam) heette de bezoekers welkom op deze bijzondere locatie. Eelco Koolhaas van het Ministerie van Verhalen trad weer op als dagvoorzitter.

Verhalen over eenzaamheid

“Er wordt teveel gesproken in beleidstaal. Juist de persoonlijke verhalen uit deze community van professionals zijn waardevol”, aldus Eelco, “vandaag gaan we het hebben over methodieken, doelgroepen en professionals die normaal niet in de aandacht staan.” Tijdens de voorbereidingen had Eelco al 10 verhalen opgetekend, op 2 juni zijn daar ‘live’ 10 bij gekomen.

Persoonlijke pitches

De eerste reacties op de verhalen zijn positief. Marjolijn Masselink (BredeRaad010): “Eenzaamheid is volgens mij het onvermogen om verbinding te maken. Zodra er weer een sprankje verbinding met anderen komt, neemt de eenzaamheid vaak alweer een beetje af.” Het uitwisselen van ervaringen over eenzaamheid maar ook het maken van verbinding stonden op de dag centraal. Gijsbert van Herk (voorzitter Raad van Bestuur Stichting Humanitas): “Professionals kunnen verbinding bieden aan bewoners die vaak sterk vereenzamen. Voor echt contact is geen bloedband nodig.”

Live boek schrijven

Na een kleine inlees- en kofiepauze mochten de aanwezigen zelf aan de slag. Plenair kwamen al een aantal thema’s naar voren. Een daarvan was zingeving. Een activiteit of hulp voor eenzamen is goed, maar ouderen hebben behoefte aan een goed gesprek en willen het gevoel dat het leven zin heeft. Deze ondersteuning in zingeving kan gebeuren door kerken of moskeeën, maar ook zeker daarbuiten. Marijke de Vries (programmamanager Voor Mekaar) voegt daaraan toe: “Ik wil graag meer weten over eenzaamheid onder allochtone ouderen. Zij hebben last van heimwee en worstelen met verwachtingen die ze ooit hadden. Ook de kinderen krijgen te maken met grote loyaliteitscrisis.”

Auteursklein

Het boek Eenzame Kwesties

In het boek worden verhalen over eenzaamheid verteld die nog niet zo vaak verteld zijn. Aan het woord komt een dame met een visuele beperking. Maar ook mantelzorgers die vaak een zware rol op zich nemen, allochtone ouderen, roze ouderen en jongeren. Maar ook de rol van kerken, moskeeën en andere vormen van zingeving komen aan bod in het boekje Eenzame Kwesties.

Donderdag werden daar nog thema’s aan toegevoegd: Buitengesloten worden door kinderen, Gevoelens van overbodigheid, Met pensioen…en dan?, De overheid en eenzaamheid, Empowerment, Niet aangeboren hersenletsel, Dementie, Het achtuurjournaal en onmacht, Eenzaamheid onder kinderen, Eenzaamheid door bijzondere gebeurtenissen in het leven en Vastzitten in trauma-ervaringen.

tienverhalen

In een uur tijd werden tien extra verhalen neergepend. De thematafels waren drukbezocht en de echte en persoonlijke verhalen werden uitgewisseld. Niet alleen uit de professionele praktijk maar ook komen er veel persoonlijke anekdotes naar boven.

Conclusies

De rode lijn die gedurende de dag bovendreef was vooral: Er is veel behoefte aan verbinding in de stad. Ook willen eenzamen het gevoel hebben nodig te zijn. Er kwamen veel verhalen naar boven; allemaal zeer verschillend en even weerbarstig. De eerste resultaten worden opgetekend door Eelco Koolhaas. Het boek Eenzame kwesties zal binnenkort online te vinden zijn op de website van Coalitie Erbij Rotterdam.